🗓16.3.-23.4.2020

Na tyto dny byl vyhlášen zákaz volného pohybu osob na území České republiky. Od 13.3.2020 také platí povinná karanténa pro osoby vracející se do ČR z 15 rizikových zemí.
Patří sem Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Velká Británie, Norsko, Dánsko a Francie.
Aktuální seznam zemí naleznete na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

 

🚫Co je to karanténa?

Karanténa je držení osob na izolovaném místě za účelem pozorování, zda se u nich projeví příznaky nemoci. V praxi to znamená povinnost osoby v karanténě zdržovat se na jednom místě a zamezit jakémukoliv kontaktu s okolím a ostatními osobami na nevyhnutné minimum.

 

Proč je karanténa nevyhnutná?

Cílem karantény (potenciálně) nakažených osob je zamezení šíření nemoci do populace. Karanténa je důležitá z hlediska zpomalení šíření viru.
Inkubační doba SARS-CoV-2 trvá zhruba 6 – 14 dnů a v této chvíli je daný jedinec infekční, avšak může být zcela bez příznaků. Pokud by se normálně pohyboval po svém okolí, mohl by během této bezpříznakové doby nakazit značný počet jedinců. Pokud však zůstane doma a dodrží karanténu, podílí se tím na snížení rizika nákazy.

 

Čemu se během karantény vyhnout?

Pokud můžete, zůstaňte doma. Ven choďte jen v nezbytných případech, nevyhledávejte společnost mimo domov a vyhýbejte se místům s velkou koncentrací lidí. Procházku v parku odložte na jindy. Kdykoliv jdete ven, nezapomeňte si vzít roušku!

 

K čemu je karanténa dobrá?

Pokud budeme omezení pohybu důsledně dodržovat, zbrzdíme exponenciální nárůst nakažených lidí a zabráníme přetížení našeho zdravotního systému. Čím dříve se nám podaří dostat pandemii pod kontrolu, tím dříve se náš život vrátí k normálu!