Vojtěch, Brazílie

Brazílie. Od počátku do konce je zcela jistě symbolem přátelství a vřelosti. Také však environmentální nevzdělanosti, velkých finančních rozdílů jak mezi oblastmi, tak v rámci jedné oblasti, nádherné tropické přírody zanešené odpadky, převážně igelitovými sáčky, které zde dostanete i při koupi žvýkaček.

Zdravotní péče je zde v nižší kvalitě 100% dotovaná vládou, ta kvalitnější – v soukromých nemocnicích – je naopak extrémně drahá. Také plat čerstvého lékaře bez atestace je cca 150 000 korun čistého. Není to zřejmě daň za těžké studium, ale za náročné a velmi selektivní přijímací řízení. Někteří studenti se pokouší dostat na lékařskou fakultu i 6 let. Za úspěch jsou pak sladce odměněni. 👩‍⚕️👨‍⚕️

Campus Federální univerzity Piauí, na které provádím svůj výzkum protekce folikulárních rezerv, čítá celkem 5000 studentů různých oborů, včetně biomedicíny a lékařství. S učiteli je běžné si tykat a na pozdrav se obejmout… ostatně jako všude tady.

Přestože vybavením se s naší fakultou může těžko srovnávat, doktorandi zde vždy najdou způsob, jak potřebnou procedůru provést i s tím, co mají. Školní restaurace? 5 Kč za porci. Většinou kuře kvality a chuti očekávané ve školní restauraci, ale pořád – 5 korun je skvělá cena i na Brazilské poměry.

Teresina, Brazílie