Peter, Portugalsko

I já jsem letos vyjel na stáž do Porta v Portugalsku. Vybral jsem si měsíc srpnen, kdy má většina lidí dovolenou.

Byl jsem v nemocnici Hospital de Santo António na chirurgii. Nemocnince navenek vypadá jako radnice ale zevnitř…! Operační sály a vybavení se nenechá zahanbit vybavením FNHK. V Portugalsku se studenti příliš nedostávají k reálný praxi, proto jsem byl poctěn, když jsem mohl předvést že Hradecká fakulta připravuje studenty již během studia a umožňuje jim zkusit si alespoň základní chirurgické dovednsoti. Lékaři si mě tedy volali na asistence u operací a na emergency jsem dostával prostor, například zašít tržné rány před čerstvými portugalskými lékaři.

Ve volnem čase jsme spolu s další fakultou v Portě vychutnávali druhou stranu stáže, a to poznávání cizí kultury. Také jsem se zúčastnil národního sociálního programu jak v Portu tak v Lisabonu. Naši Contact Persons nám nachystali program v okolních městech a vždy nám ukázali nejlepší věci, které s průvodcem nezažijete.

Proto určitě neváhej a jestli můžeš na stáž, tak vyjeď! Nebo pojď alespoň dělat Contact Person a ukaž někomu z Mexika nebo Brazílie, že stáž stojí za to!

Porto, Portugalsko