Natálie, Portugalsko

Stáž v Lisabonu! To je něco, co by měl absolvovat každý volnomyšlenkářský student medicíny, který miluje cestování a hektolitry sangrie, avšak zároveň od stáže očekává to, že se něco naučí a něco málo si zkusí.

Stáž jsem absolvovala na oddělení ortopedie a nemohla jsem si vybrat lépe. Měla jsem velké štěstí na školitele, kterým byl přímo pan primář. Ten se mi plně věnoval, kreslil mi pro lepší pochopení obrázky a překládal mi do angličtiny přímo před pacienty. Dostala jsem se i k asistencím, za což jsem byla nejvděčnější na světě. Medicína se tu ale dělá úplně jinak, než jsme zvyklí z našich nemocnic. Zdálo se mi, že zdejší doktoři razí heslo: “Hlavně klídek, pacienti nám nikam neutečou”. A tak jsme začínali operovat třeba až kolem deváté až půl desáté, potom, co se všichni dobře vyspali a v nemocniční kantýně se společně nasnídali. Na druhou stranu, všichni byli neskutečně pozitivní a ochotní, tak si vyberte.

Další bod, na který musím chrlit superlativy, byli portugalští LEO a CPs. Dělali pro nás první poslední, namysleli nám báječný national i local social program, plný výletů a sportovních aktivit. Takže jestli si chcete vyzkoušet surfing, nebo vidět v oceánu skákat delfíny, Lisabon je jasná volba.😊

Lisabon, Portugalsko